Antioxidanter som du kan köpa på Snorbilligt.se är ämnen som förhindrar den skadliga verkan av fria radikaler på celler, vilket gynnar cellåldring, DNA-skada och utseendet av sjukdomar som cancer. Bland de mest kända antioxidanterna är C-vitamin, som finns i citrusfrukter som apelsin, ananas och cashew.

Antioxidanter finns i naturliga livsmedel, vitamin-och mineraltillskott och skönhet och anti-aging krämer. Men antioxidanttillskott, liksom alla andra tillskott, bör rådas av läkaren eller nutritionisten genom att köpa antioxidanter på Snorbilligt.

Fria radikaler och deras skador

Fria radikaler är instabila molekyler i kroppen, som söker elektroner i närliggande celler eller molekyler så att de kan bli stabila. Genom att söka efter dessa elektroner i celler, till exempel, de hamnar orsakar skador på deras funktion, och kan också leda till förändringar i DNA.

Genom att slå kolesterolmolekyler i blodet, till exempel, kan fria radikaler stimulera utseendet av ateroskleros, till exempel, vilket gradvis leder till täppning av blodkärl.

Men fria radikaler kommer alltid att existera i kroppen, även hos friska individer, eftersom de är resultatet av kroppens kemiska reaktioner. Vid andning produceras till exempel syrefria radikaler, vilka är de vanligaste i kroppen.
Hur antioxidanter verkar
Vad är antioxidanter och vad är de för

Antioxidanter verkar genom att skada den saknade elektronen för fria radikaler, så de blir stabila molekyler som inte når celler eller andra molekyler som är viktiga för kroppen.

Således bidrar de till att förebygga problem som:

Åldrande Hjärtkärlsjukdom; Åderförkalkning; Cancer; Alzheimers sjukdom; Lungsjukdom.

Dieten är en viktig källa till antioxidanter, förutom att också kunna påverka ökningen av fria radikaler. En balanserad kost ger mer antioxidanter än det stimulerar produktionen av fria radikaler, vilket bidrar till hälsan och till förseningen av åldrandet.
Typer av antioxidanter

Det finns två typer av antioxidanter:

Endogen: dessa är enzymer som produceras naturligt av kroppen som utför antioxidantfunktioner och som påverkas av faktorer som mat, stress och sömn. Med stigande ålder minskar denna endogena produktion. Exogen: de är vitaminer och mineralsalter som kommer från kosten och som fungerar som antioxidanter i kroppen, de viktigaste är vitaminerna A, C, E, flavonoider, karotenoider, lykopen, koppar, zink och selen.

Genom att ha en varierad kost rik på frukt, grönsaker och hela livsmedel är det möjligt att få bra mängder exogena antioxidanter, vilket hjälper till att upprätthålla hälsan och förhindra åldrande.